פורסם בתאריך: 2021-04-19 13:53:04 מאת:

שלב ראשון: הכרת העסק והאנשים

בעולם התחרותי של ימינו, על כל "כאב" של החברה או של התעשייה ישנן חברות רבות שעובדות ומנסות למצוא את הפתרון החדשני הבא. חיוני לדעת זאת מראש כדי להבין שכשאר אתה משקיע בחברה יזמית או סטארט-אפ, אתה לא משקיע בטכנולוגיה שלה או אפילו בפטנט – כי לאלו יש תחליף ומתחרים – אלא באנשים בעצמם, ובפוטנציאל שלהם לדחוף את העסק להגשמת התוכנית העסקית שלו. לכן, תחילת תהליך בחינת ההשקעה היא בחקר העסק והאנשים שבמרכזו. חשוב לברר את הרקע של היזמים, השכלה, ניסיון מקצועי וניסיון בניהול ויזמות. חפשו את אותם מיזמים שבמושב הנהג שלהם יושבים אנשים מצוינים ומצטיינים בתחומם. אל תהססו להיעזר בבדיקות רקע, אפילו בגוגל, וכמובן שיש חשיבות גם לרושם הראשוני.

 

כמה להתעמק ולהשקיע בבדיקות הרקע ובדיקת הנאותות בשלב זה ובשלבים הבאים?

המפתח הוא – כעומק ההשקעה כך עומק הבדיקה – כלומר, ההשקעה בזמן ובכסף לבדיקת המיזם והאנשים צריכה לעמוד בפרופורציה להון שאתם מתכוונים לסכן ולאחוז האחזקה שאתם מתכוונים לרכוש.

 

שלב שני: ניתוח אסטרטגי

אם החברה צלחה את הקריטריון הראשון, עכשיו השלב להתעמק בבחינת האסטרטגיה העסקית של החברה. תשאלו כיצד החברה עצמה רואה את עצמה ממוקמת ביחס לשחקנים האחרים בשוק, ביחס לפתרונות אחרים המכוונים לאותו תחום וכיצד היא רוצה למצב את עצמה בשוק? מי הם המתחרים שלה? מה הם היתרונות שיש לחברה על המתחרים? איך הם מתכוונים ליישם את אותם יתרונות? ומה הם המכשולים הצפויים לעומת ההזדמנויות? כמו כן, כדאי לשאול, מה רמת הבשלות של המוצר? מה רמת הבשלות של השוק? עוד מומלץ, לברר האם החברה מסתמכת על מחקרי שוק עדכניים ומכירה את הרגולציה בשווקים ובמדינות בהם היא מתכננת לפעול.

 

שלב שלישי: תוכנית עסקית ופיננסית

כל אנליסט מתחיל יודע שאין תוכנית עסקית באקסל שמראה הפסד אחרי חמש שנים. נכון, האקסל סובל הכול, אבל אתם לא כאן כדי לסבול – אלא כדי להצליח! כבסיס לניתוח שלכם, חיוני שתראו את התוכנית העסקית של החברה ודוח רווח והפסד חזוי רב-שנתי. מומלץ לבקש לראות גם מאזן פרופורמה, כלומר, תחזית של מאזן החברה בהתבסס על התוכנית העסקית. מה שחשוב לחפש בתוכנית, הוא שיעור הצמיחה החזוי של החברה ולשאול האם הוא תואם את התוכנית האסטרטגית עליה סיפרו היזמים. בנוסף, יש לבחון את קצב שריפת המזומנים של החברה, על מנת להבין תוך כמה זמן תידרש החברה לבצע סבבי גיוס נוספים. זכרו שבכל סבב גיוס, המשקיעים החדשים מקבלים זכויות עודפות על פני המשקיעים הישנים. לכן אתם רוצים לוודא שהגיוס הנוכחי נועד לא רק כדי "לשרוד" את הרבעון הקרוב, אלא כדי להביא לצמיחה אמיתית ביכולות החברה, כמו למשל להתקדם בשלב נוסף בפיתוח, להקים קווי לוגיסטיקה, לרכוש יכולות ייצור, להשקיע בשיווק וכו'. אם התשובות לשאלות אלו הן חיוביות, כלומר תוכנית הצמיחה של החברה ואסטרטגיית המימון שלה באמת חזקות ומבוססות – יש כאן פוטנציאל להצלחה!

 

שלב רביעי: הערכת סיכוני רגולציה וסיכונים משפטיים

חלק משמעותי מהסביבה העסקית בה ההשקעה הפוטנציאלית שלכם פועלת או הולכת לפעול הוא הזירה הרגולטורית והמשפטית. הוצאות משפטיות עשויות להכביד על חברות יזמיות ובייחוד כאלו שעוסקות בחדשנות, ולסכל את מאמצי הצמיחה שלהן. לכן בשלב המתקדם של בדיקת הנאותות שלכם, כדאי ללמוד על היכולת של החברה לפעול בהתאם לחוקים ולתקנים של המדינה בשוק בו היא מבקשת לפעול. קחו בחשבון שבמדינות שונות חלה תקינה שונה, כך שלמשל, עמידה בדרישות האיחוד האירופי למזון ולתרופות, לא מבטיחה עמידה בדרישות ה-FDA האמריקאי. לא פחות חשוב, הוא לוודא שלחברה יש הגנה מספקת על המוצר או על התהליך שהיא מבקשת לשווק מבחינת פטנטים, ושהיא אינה נמצאת בהפרה של פטנט או אפילו בעיצומה של תביעת פטנטים. גם כאן, צריך לזכור שבמדינות שונות חלים חוקי ומרשמי פטנטים שונים וכי פטנט שנרשם בארצות הברית, לא יגן על המוצר בדרום מזרח אסיה. אם יש הגנת פטנטים ואין איומים משפטיים על החברה, המצב טוב ואפשר להתקדם עם בחינת ההשקעה.

 

שלב חמישי: אקזיט והבטחת ההשקעה

השלב הסופי בבחינת ההשקעה הוא הערכת התחזית לאקזיט, או במילים אחרות, מתי נפגשים בחזרה עם הכסף. בדרך כלל, חברות יזמיות אינן מחלקות דיבידנד לבעלי המניות, לכן החזר ההשקעה תלוי באסטרטגיה של היזמים להביא את החברה למצב שבו היא מגיעה להנפקה ציבורית או פרטית, או שהיא נרכשת על ידי חברה אחרת. ביחס לשלב זה, דעו לכם שבחברות יזמיות המשקיעים המאוחרים הם הקודמים לכסף. לכן תשאלו – כיצד האחזקות הקיימות בחברה מחולקות? האם לכולם יש את אותן זכויות? למי יש את ההשפעה הרבה ביותר ומה האינטרס שלו לטווח ארוך בחברה? האם ישנם הסכמי בעלי-עניין של החברה עצמה עם יזמיה? מי הם המשקיעים האחרים? ומה היא אסטרטגיית היציאה שלכם עצמכם?

 

לבסוף, לאחר שבחנתם את ההשקעה מכל הכיוונים וההיבטים, ואתם מוכנים לקבל את ההחלטה, חשוב מאוד לשקלל ביחד עם הערכת הסיכונים שאתם מבצעים, גם את הערכת המוכנות שלכם להפסיד. מי שלא משקיע, לא מפסיד – זו קלישאה אבל קלישאה מוצדקת, לכן כדאי מאוד להיעזר בגוף מקצועי שמבצע את הבדיקות החשובות ומוודא שהחברה היזמית עומד בתנאי הסף הנדרשים. בנוסף, זיכרו לא לשים את כל הביצים בסל אחד. כלומר, הדרך הטובה ביותר להפחית את הסיכון היא לפזר את ההשקעה; להשקיע סכומים קטנים בכמה חברות במקום להשקיע את הכול בחברה אחת. לבסוף, התאימו את מכשיר ההשקעה לצרכים שלכם – חפשו את צורת ההשקעה שמתאימה לכם, בין קבלת ריבית והחזר קרן ההשקעה לבין מניות בחברה.

 

אנו מקווים שתמצאו את המדריך מועיל וברור – בהצלחה!

השאירו פרטים לייעוץ השקעות חכמות, מותאמות עבורכם!
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה

כתבות מומלצות